Як вибрати матрац для дитини: поради експерта | Gash.ua

18 Травень 2019

Як вибрати матрац дитині: поради експертаМастерская матрасов GASHМастерская матрасов GASH

Як вибрати матрац дитині: поради експерта

 

Всім привіт! Тримайте докладну інструкцію на тему «Як вибрати дитячий матрац», яку я вивів за 9 років розвитку майстерні індивідуального матраца GASH в Києві.

Коли покупець вибирає матраци для дітей, логіка вибору може піти за двома діаметральним напрямками:

  1. Це моя дитина, для нього найкраще і найкорисніше. Питання ціни не важливий, головне щоб було правильно для опорно-рухового апарату.
  2. Це всього лише дитина, яка може спати і на дровах, ваги то у нього немає, а запас здоров'я невичерпний. Тому я шукаю найпростіше.

Звичайно, позиція № 2 не витримує ніякої критики. Багато разів до мене зверталися батьки дітей, які скаржилися на болі в спині і шиї, викликані матрацом.

Дітям НЕ все одно на чому спати!

І перш, ніж дати вам розуміння який матрац для дітей найкращий, нам потрібно зрозуміти що вік має вирішальне значення на вибір матраца і розміру.

Дитячі матраци розмір.

Я ділю дітей на такі групи:

• Немовлята 0 - 2,5 року

• Маленькі діти 3-6 років

• Діти: школярі молодших класів 6-9 років.

• Підлітки 10 - 14 років.

Зрозуміло, що дитина в кожному з цих вікових груп абсолютно різний. І зрозуміло, що трохи відрізняються і вимоги до розмірів, наповнення і жорсткості матраців.

На стику цих 4 етапів виникає необхідність зміни матраца і у батьків виникають закономірні питання. Давайте пройдемося по найпоширенішим.

Матрацики для новонароджених

За великим рахунком для новонароджених існує всього 2 розміра матраца: 120 * 60 (найпоширеніша класика, на якій і рекомендуємо зупинитися) і 140 * 70 (покращений, «багатий» розмір для батьків, які люблять своїх дітей особливо сильно).

Тут важливо розуміти, що матрац для новонароджених буде використовуватися пару років, і навіть розміру 60 * 120 вистачить з головою. Дитина не тільки дуже швидко росте, але і постійно «бруднить» матрац. Та й переважна більшість ліжок робляться саме під класику - 60 * 120.

Переходимо до складу і жорсткості.

На ринку існує всього 4 типів матраців для новонароджених. Відразу перерахую їх особливості.

  1. Повсть або повсть + пружини або повсть + кокос. Найдешевший, потенційно алергенний варіант. Особливо не погано, але далеко не найкращий варіант. Через ціни - дуже популярні матраци для немовлят.
  2. Поролон або з сучасного «піна». Бувають прості, а бувають і дорожчі варіанти навіть з в'язкоеластичний піною мемори. Ці матрацики набирають популярність. Непоганий варіант до речі.
  3. Кокосовий матрац для новонароджених. Надзвичайно популярний варіант за натуральність і фантастичну вентиляцію, яка не тільки швидко висушує обпісянний матрац, але і, за твердженням лікарів - знижує ризик раптової дитячої смерті.
  4. Змішаний натуральний матрац з кокосом, натуральним латексом, льоном (і іноді зі 100% пальмовою сіном. Це найдорожчий і елітний варіант.

Хочете зробити вибір самостійно? Як вибрати матрац для новонародженого - що найважливіше?

Немовля за великим рахунком - це клубочок хрящів, його скелет стрімко формується, тому важливо, щоб матрац був рівномірний, бажано щоб у матраца була натуральна жорсткість (натуральні матеріали), і бажано щоб він був ні вкрай м'яким, ні вкрай жорстким.

Питаєте у мене: матраци для новонароджених - який краще? Впевнено відповідаю! Найкращий варіант у моєму рейтингу - натуральний двосторонній матрац для ліжка Комплект Немовля від GASH. Він двосторонній, з вибором жорсткості, оптимальної товщини - 7 см. Весь натуральний - 100% льон - 3 см латексу - 3 см кокоса - бавовняна вата. І не катастрофічно жорсткий - на боці з натуральним латексом за нашими дослідженнями немовлята сплять набагато спокійніше і довше.

Важливо також і те, що в комплект входить наматрацник з натуральної тканини - 100% бавовна бязі, що дуже практично і гігієнічно.

Залишаючи тему матраців для немовлят знаходжу важливим розкрити ще 1 питання.

Кокосовий матрац плюси і мінуси

Плюси:

  • натуральний
  • чудово дихає
  • швидко сохне

Мінуси

  • холодний
  • дуже жорсткий
  • Часто діти на ньому погано сплять
  • Низька (але є!) Ймовірність алергії

Якщо питати мене - то я рекомендую купувати менш жорсткі ніж чистий кокос матраци для немовлят. Див. текст трохи вище.

Переходимо до матраців для дітей постарше! До 3 років дитина підростає і перетворюється. Починає ходити, впевнено говорити - перетворюється на дорослу людину. І батьки спочатку стають перед питанням розміру дитячого матрацу

Важливе питання. Який розмір вибрати?

Я виділяю 2 головних вибора:

  • Вибрати перехідний розмір (дуже популярний - 70 * 160 або 80 * 160) купити під нього окремо ліжко тим самим створити для дитини окремий період в житті (такий матрац буде актуальний лише до 4-5 класів школи)
  • Вибрати підлітковий розмір (80 * 180, 80 * 190, 90 * 190, 90 ** 200) і закрити питання матраца до старших класів школи.

Як би мені не подобалася ідея окремого, дитячого періоду в перехідному розмірі - більшість клієнтів схиляється в покупці повноцінного розміру з перспективою закрити питання до виїзду дитини на вільні хліби. Дешевше за часом і по грошах ніж покупка нових матраців / ліжок вже через 5-6 років.

Які матраци для дитячого ліжка потрібні?

Мені часто ставлять запитання, який матрац краще для дитини 4 років? А який краще для дитини 7 років? Або 5? А 6?

Хлопці, через рік вашій дитині буде 5. Через 3 роки - буде 8. Невже ви думаєте, що ось конкретний вік - 4, 5, 6, 7 ... років якось особливо відрізняється і у дитини з'являються інші потреби?

Що важливо розуміти для вибору матраца дитині?

У цьому віці у дитини відбувається активне формування хребта, і найважливіше - правильно підібрати жорсткість, яка б запустила процес в правильному напрямку.

Щоб не допустити розвиток сколіозу переважна кількість лікарів рекомендують НЕ м'які компоненти.

Можна писати багато чарівних фраз про розслаблення, терморегуляцію і кровообіг - але індивідуально підібрана жорсткість - в рази важливіше. Якщо жорсткість підійде - все додасться, і міцний сон, і хороший тонус м'язів.

Багато хто запитує - наскільки актуальна кокосова стружка в матраці для дитини? Моя думка - дуже актуальна. Кокос як набивка матраца надаємо йому деревну жорсткість, яка дуже корисна для тіла і кровообігу. А будучи за своєю суттю волокном (кокосова полотно не має нічого спільного з фанерою, ага) - кокос забезпечує точковий повторення контурів тіла.

Пружинний матрац для дитини краще безпружинного?

Питання складне і багатовимірний. На жаль, потрібно добре розбиратися в матрацах і дивитися на кожну конкретну модель - продукція дуже різна.

І справа не в сертифікатах, у кожного виробника цих паперів повно - не буває несертифікованих матеріалів для матраців, це величезні стратегічні виробництва, на яких виконуються всі екологічні та технологічні норми.

Що важливо розуміти, вибираючи саме пружини? Зрозуміло, що сталь ви не протестуєте. Але ось товщина і кількість прошарків над пружинками - це і є найважливіше питання якості матраців для дітей від 7 років.

Потрапляючи до школи дитина на матраці не тільки спить. А ще й стрибає (а на пружинах це особливо весело). І крім сну всю ніч він ще на матраці читає. Або грає на мобільному телефоні. І часто робить уроки. Тому в матраці дуже важливий край.

Якщо в безпружинному матраці край тримається досить добре - то в пружинному матраці звичайна рамка з прокатної сталі по периметру робить ніякої погоди. А значить дитині буде незручно користуватися матрацом для щоденних завдань.

Тому якщо ви запитаєте мене, який матрац краще для дитини 6 років +? Я порекомендую дивитися в бік беспружінніков однозначно.

Безпружинні матраци з кокосовою койрою

Так, я впевнено вважаю безпружинний матрац для дитини 6 років - оптимальної покупкою, здатної забезпечити корисний сон.

 На такому матраці не пострибаєш - нудно. Завдяки кокосової койри матрац володіє корисною для становлення і стабілізації хребта деревної (але анатомичной!) жорсткістю.

Також, кокосова койра заармірує матрац і його край буде зручніше для сидіння і активностей.

Кількість сторін?

Я прихильник односторонніх матраців для дітей. Можна звичайно брати і двосторонній, але це актуально хіба що до дешевих беспружіннікам, які швидко продавлюються.

Якщо ви берете хороший матрац з якісних компонентів, то односторонній матрац прослужить довше і всю дорогу краще (читайте - здоровіше для спини), ніж дешевий двосторонній.

Мастерская матрасов GASH FacebookYoutubeINSTAGRAM +38(067)3516001